Sběr a analýza vlastnosti včelího jedu

Obor: chemie

Supervizor: Mgr. Jiří Danihlík, Ph.D.

Typ: terénní, laboratorní

Pracoviště: katedra biochemie

řešený projekt  (na projektu se již pracuje, je však možné se přidat)

Včela medonosná má žihadlo spojené s jedovou žlázou, což vzbuzuje obavy nejen mezi alergickými jedinci. Včelí jed je komplexní směs biomolekul, které mohou být jak toxické, tak i potenciálně využitelné jako antimikrobiální látky. Produkce včelího jedu není snadná na rozdíl od získávání medu, zároveň není doposud jasné, jaké podmínky je nutné dodržet pro uchování biologických vlastností včelího jedu. Práce se zaměřuje na vývoj postupů vhodných k získávání včelího jedu a také k testování složení a vlastností včelího jedu v závislosti na způsobech získávání.

V případě zájmu nám napište na badatel@upol.cz název vybraného tématu, vaše jméno, název školy, ročník a případně telefonní kontakt na vás.

Tento projekt je podporován Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci

Koordinátor projektu
Mgr. Jiří Kvita, Ph.D.
tel.: 585 631 585
e-mail: badatel@upol.cz